Obisk Koroške v času "vojne za krajevne napise" (Ortstafelkrieg, Ortstafelsturm) oktobra 1972 - Stergar, Janez (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2003)
Tridesetletnica koroške "vojne za krajevne napise" je oživila zanimanje avstrijskih novinarjev in raziskovalcev za dogodke na Koroškem oktobra 1972. Sedemnajst let po podpisu Avstrijske državne pogodbe, ki v 3. odstavku člena 7 med drugim predpisuje tudi dvojezične topografske oznake v okrajih s slovensko (na Koroškem in Štajerskem) in hrvaško manjšino (na Gradiščanskem), je avstrijska socialistična vlada namreč dala v nekaterih koroških krajih postaviti nemško-slovenske krajevne table. Ob pasivnosti policije pa so nemškonacionalne horde v nekaj oktobrskih dneh in nočeh nekaznovano odstranile vse dvojezične napise in jih del 28. oktobra pripeljale v Celovec na zborovanje kanclerja Bruna Kreiskega, ki so ga ozmerjali z "židovsko svinjo". Kot prispevek k poznavanju "vojne za krajevne napise" avtor objavlja in z nekaj pojasnili dopolnjuje svoje poročilo o študijskem potovanju po Koroškem 16.-18.10.1972. Posebej so obravnavani primeri podiranja tabel, tedanjega nasilja nad posameznimi koroškimi Slovenci in njihovim premoženjem, reakcije v koroški nemški in slovenski javnosti ter aretacija Marjana Srienca in avtorja (18.10.) v Velikovcu.
Keywords: Austria; Avstrija; Carinthian Slovenes; koroški Slovenci; narodne manjšine; pravice manjšin; bilingualism; dvojezičnost; krajevna imena; dvojezični krajevni napisi; meddržavne pogodbe