Preučevanje pristaniških funkcij v Kopru s pomočjo geografskih informacijskih sistemov - Prah, Klemen (Geografija v šoli, 2014)
Pristanišča in njim pripadajoča mesta medsebojno vplivajo drug na drugega na različne načine. Tako se v pristaniškem mestu, kot je na primer Koper, razvijejo številne pristaniške funkcije. Te pomenijo različne vloge, ki jih imajo znotraj pristaniškega sistema različne organizacije. Takšne vloge so na primer vodenje pristanišča, skrb za varnost in okolje, izvajanje navtičnih storitev, skladiščenje, izvajanje dodatnih dejavnosti itd. Pristaniške funkcije lahko učinkovito preučujemo z različnimi tehnikami prostorske analize, ki jih izvajamo s pomočjo GIS orodij.
Keywords: funkcija; geografski informacijski sistemi; Koper; logistika; pristanišče