Adenocarcinoma skin metastases treated by electrochemotherapy with cisplatin combined with radiation - Serša, Gregor (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Študijo smo opravili z namenom, da bi ugotovili medsebojni vpliv med elektrokemoterapijo, s katero smo pospešili vnos cisplatina v celice, in obsevanjem kožnih metastaz adenokarcinoma. Poročilo o primeru. Študija poroča o bolnici z napredovnajem bolezni in ugotovljenimi kožnimi metastazami tubularnega dediferenciranega papilarnega adenokarcinoma. Kožne metastaze smo zdravili z elektrokemoterapijo in vbrizgavanjem cisplatina v tumor. Učinek zdravljenja smo primerjali z učinkom kombiniranega zdravljenja z obsevanjem inelektrokemoterapijo. Obe metodi sta bili učinkovitejši od zdravljenja samo zobsevanjem. Ugotovili smo tudi, da je kombinirano zdravljenje z elektrokemoterapijo in radioterapijo hitreje učinkovalo na tumor kot zdravljenje samo s kemoterapijo. Zaključek. Študija potrjuje, da je elektrokemoterapija s cisplatinom uspešna tudi pri zdravljenju metastaz kožnega adenokarcinoma. Navzlic kratkemu opazovalnem času smo ugotovili ugodenmedsebojen vpliv radioterapije in elektrokemoterapije s cisplatinom.
Keywords: Cisplatin; Drug delivery systems; Drug therapy; Electroporation; Radiotherapy; Secondary; Skin neoplasms; Treatment outcome