"Neither person nor beast" - dogs in the burial practice of the Iron Gates Mesolithic - Radovanović, Ivana (Documenta Praehistorica, 1999)
V članku se osredtočamo na raziskave mazolitskih pokopov psov v |eleznih vratih in na pokope ljudi, ki so povezani z ostanki psov na najdiščih Vlasac in Lepenski vir. Analize teh ostankov smo opravili z namenom, da bi raziskali razmerje med človekom in živaljo. še posebej razmerje med ljudmi in psi, udomačevanje psa in njihovo morebitno vlogo v verskem sistemu mezolitskih |eleznih vrat. Razmerje pes-človek se je, kot kažejo materialni ostanki v naselbini in na določenih odlagališčih, spreminjalo in je postalo bolj negotovo v času stikov z zgodnjim neolitikom. Določeni vidiki tega razmerja so trdno vpeti v širšo mrežo svetovnonazorskih metafor mezolitskih skupnosti.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; mezolitik