Populism within the political landscape - Iglič, Hajdeja (Družboslovne razprave, 2025)
Članek obravnava populizem z vidika političnega povpraševanja, pri čemer se osredotoča na analizo populističnih stališč prebivalstva v Sloveniji. Prispevek odpremo s konceptualno razpravo, ki naslavlja vprašanja o tem, kako opredeliti in meriti populistična stališča. V nadaljevanju raziskujemo, kako se populisti umeščajo v slovenski politični prostor in ali presegajo tradicionalno levo-desno politično razlikovanje. Rezultati kažejo, da se bazen populistov v Sloveniji nahaja predvsem v politični sredini, pri čemer prihaja do znatne konvergence stališč med populisti v politični sredini in na skrajni desnici. Ključno ločnico med tema dvema skupinama populistov predstavlja odnos do ekonomskih neenakosti. Raziskava je bila izvedena v začetku leta 2023 preko spleta.
Keywords: measuring populism; merjenje populizma; populism; populism in Slovenia; populist attitudes; Populizem; populizem v Sloveniji