Comparison of video codecs and coded video sequences quality using the latest objective and subjective assessment methods - Hebar, Marko (Elektrotehniški vestnik, 2007)
Članek predstavlja subjektivno in objektivno ocenjevanje kakovosti video sekvenc, kodiranih s H.261, H.263+ in H.264 3, 4, 5. Za subjektivno ocenjevanja videosekvenc smo uporabili metodo simultanega dvojnega stimuliranega nenehnega ocenjevanja (SDSCE), za objektivno ocenjevanje pa metodi vršnega razmerja med signalom in sumom (PSNR) po enačbi (2) in indeks podobnosti strukture (SSIM) po enačbah (3), (4), (5), (6). Metoda SSIM meri strukturno razliko med kodirano in originalno sliko videosekvenc. V članku smo predstavili le dve izbrani videosekvenci, kodirani s kodeki H.261, H.263+, H.264. Sekvence smo kodirali pri bitnih hitrostih, med 512 kbit/s in 4096 kbit/s in jih nato ocenjevali z objektivnima in subjektivno metodo. Rezultati ocenjevanja so prikazani v tabeli 1 in na slikah 7, 8. Rezultati kažejo, da sta metodi SSIM in PSNR primernejši za ocenjevanje pri višjih bitnih hitrostih. Pri nižjih bitnih hitrostih je primernejša metoda SDSCE, ki da pri velikih popačenjih realnejše ocene kot objektivni metodi. Primerjave med kodeki potrjujejo, da ima kodek H.264 v vseh pogledih premoč glede na oba predhodnika.
Keywords: digitalna tehnika; video; obdelava slik; kodek; kvaliteta