Premoženjska razmerja med zakonci v mednarodnem zasebnem pravu - Rudolf, Claudia (Podjetje in delo, 2018)
Uredba 2016/1103 se uporablja za premoženjska razmerja med zakoncema s čezmejnim elementom. Vsebuje harmonizirana kolizijska pravila ter pravila o pristojnosti, priznanju, izvršljivosti in izvrševanju odločb, o javni listini in sodni poravnavi. Zakonca lahko med nacionalnimi pravnimi ureditvami, s katerimi sta tesno povezana zaradi običajnega prebivališča ali državljanstva, izbereta pravo, ki naj se uporablja. Če pravo ni bilo izbrano, se določi na podlagi lestvice naveznih okoliščin.
Keywords: mednarodno zasebno pravo; premoženjska razmerja; Uredba Sveta (EU) 2016/1103; zakonci