«Non querades seguir esta carrera que es (de) ufana et llena de vanidat» - Zieliński, Andrzej (Verba hispanica, 2021)
Namen te študije je poglobljeno preučiti izvor in diskurzivni razvoj pomena v okviru deontične naklonskosti, ki ga izraža glagol querer + nedoločnik. Čeprav je v besedilih prvič izpričan v 13. stoletju, se zdi, da njegova razmeroma pozna raba v primerjavi z drugimi pridobljenimi naklonskimi in časovnimi pomeni izhaja iz latinskih virov, v katerih ima NOLI / NOLITE moralizirajoči pomen. S pomočjo razčlembe zgledov v korpusu CORDE poskušamo osvetliti (1) njegovo razvojno pot in (2) diskurzivna sobesedila, ki so sprožila pomensko spremembo, nastalo zaradi interference latinskega izvirnika. Prispevek si zadaja dokazati hipotezo, da je nova deontična vrednost, ki izhaja iz srednjeveške zveze querer + nedoločnik, posledica pomenskega kalkilaranja avtorjev, ki so se naslanjali na latinske zglede. Domnevamo, da gramatikalizacija, ki je nastala zaradi vpliva stika z zvezo non quieras/non querades + nedoločnik, sloni na izvorni ideji, ki izvira iz zveze querer + nedoločnik v pomenu »namera«, pri kateri močna namera vršilca dejanja pritegne govorca k performativni interpretaciji, tako da ta vpliva na namero vršilca dejanja in mu preprečuje izvršitev nameravanega dejanja.
Keywords: deontic modality; deontična naklonskost; discursive traditions; diskurzivne tradicije; gramatikalizacija; grammaticalization; interference