Volumetric properties of ethanol-water mixtures under high pressure - Petek, Aljana (Acta chimica slovenica, 2001)
Gostote mešanic etanola z vodo smo izmerili z gostometrom, ki je bil prirejen za visokotlačne poskuse. Meritve so potekale pri 298,15 K v območju tlakov od 0,1 MPa do 5 MPa. Iz izmerjenih gostot smo izračunali parcialne molske prostornine, presežene molske prostornine in koeficiente izometrične stisljivosti. Molske prostornine etanola in njegove parcialne molske prostornine v mešanicah z vodo se monotono zmanjšujejo s povečanjem tlaka. Pri vseh tlakih so presežene molske prostornine negativne. Numerične P-V zveze v odvisnosti od tlaka so za vsako sestavo raztopine podane s Hayworthovo enačbo.
Keywords: etanol; ethanol; gostota; molski volumen; raztopine; stisljivost; voda; vpliv tlaka