Kemično črpanje v vakuumskih tehnologijah - Ferrario, Bruno (Vakuumist, 1996)
Osnova kemičnega črpanja je v zmožnosti nekaterih kovin , kot so Zr, Ti, Ba, da kemoabsorbirajo preostale pline v vakuumskem sistemu ali napravi. Takšne materiale imenujemo getre; njihova vloga je doseči in izboljšati zahtevani vakuum v vakuumskih napravah, ki delujejo v področju od 1 do 10zgoraj(111) Pa.
Keywords: vakuumska tehnika; kemično črpanje; getri