Seals, contracts and tokens in the balkans early neolithic: where in the puzzle - Budja, Mihael (Documenta Praehistorica, 2003)
V članku obravnavamo pečatnike in druge predmete simbolnega pomena v procesu neolitizacije jugovzhodne Evrope. Povezujemo jih z menjavo dobrin in socialnimi stiki. Analiziramo kontekste v katerih se pojavljajo in njihove distribucije. Te ne podpirajo modelov demske difuzije, kolonizacije in menjave populacij, na katerih sicer temeljijo razlage prehoda h kmetovanju. Ugotavljamo, da so dobro umeščeni v zgodnjeneolitski balkanski koine, kjer je bilo preoblikovanje lovskih skupnosti v poljedelske posledica selektivnega prevzema novih gospodarskih strategij, tudi s pomočjo stikov in menjav.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; neolitizacija; Balkan; Balkans; pečatniki; socialni stiki