Spremljanje kondicijskega stanja betonskih težnostnih pregrad - Klun, Mateja (Acta hydrotechnica, 2021)
Staranje vodnih pregrad je eden ključnih izzivov pregradnega inženirstva v Sloveniji kot tudi drugod po svetu. Poleg tega so pregrade izpostavljene spremembam v okolju (podnebne spremembe) in drugim časovno odvisnim vplivom, kot na primer spremembam obratovalnih režimov na pregradah, ki so primarno namenjene hidroenergetski izrabi. Skupek vseh teh sprememb dodatno prispeva k procesu staranja ter k zmanjšanju obratovalne varnosti objektov. Pregrade so zelo pomembni infrastrukturni objekti, ki prinašajo številne koristi kot tudi dodatno tveganje v okolju. V primeru tehničnih okvar in porušitev (delnih ali popolnih) lahko predstavljajo nevarnost za dolvodna območja. Zagotavljanje dobrega kondicijskega stanja starajočih se pregrad trenutno predstavlja enega glavnih izzivov pregradnega inženirstva, saj je povprečna starost slovenskih pregrad že več kot 40 let. S podobnimi izzivi se soočajo tudi drugod po svetu. V prispevku predstavljamo metodologijo za spremljanje kondicijskega stanja betonskih pregrad s spremljanjem vibracij. Metodologija temelji na uporabi nekontaktnih in kontaktnih meritev z beleženjem vibracij na površini konstrukcije. Eksperimentalno delo smo izvajali na pregradi Brežice, ki smo jo začeli spremljati že med gradnjo in nato v prvem letu obratovanja.
Keywords: betonske pregrade; concrete dams; hidrotehnika; measurements; meritve; spremljanje kondicijskega stanja; spremljanje vibracij; structural health monitoring; vibration monitoring