Cirkadialni ritem in kronomedicina - Španinger, Klemen (Farmacevtski vestnik, 2007)
Cirkadialni ritem je vpleten v številne fiziološke procese. Sodeluje pri uravnavanju telesne temperature, krvnega tlaka, izočanju hormonov, itd.. Motnje v sinhronizaciji cirkadialnega ritma preko inhibicije sinteze melatonina vplivajo na razvoj raka. Poznavanje cirkadialnega ritma je pomembnotudi pri kronomedicini, katere narnen je zagotoviti uspešno zdravljenje bolezni s kar najmanjšimi možnimi stranskirni učinki in s prilagajanjern časa aplikacije zdravila.
Keywords: cirkadialni ritem; kronoterapija; rak (medicina)