Impersonal passives in Icelandic - Yamaguchi, Toshiko (Linguistica (Ljubljana), 2000)
V prispevku se utemeljuje misel, da silandski brezosebni trpnik izraža generična glagolska dejanja, v katerih delujejo ljudje. Dokaz so diagnostični testi, ki kažejo, da so brezosebni trpni stavki združljivi samo z izrazi, ki se ne nanašajo na posamična glagolska dejanja. Tako so testi neuspešni s prislovnim določilom sér medvitandi 'zavestno, zavedajoč se', o katerem se navaja, da izraža določnost. V nadaljevanju avtorica odkloni pojem dejavnosti kot činitelja, ki da sproža islandski brezosebni trpnik (Van Vanlin 1991), kerje ta pojem preohlapen, da bi se mogle z njim izvesti kake posplošitve. Avtorica vidi v generičnosti lastnost stavkov, ti pa so idiomatska povezava med obliko in pomenom. To misel šteje za obetavno, vendar prepušča prihodnjim raziskavam, kako bodo povezale obravnavane pojave z zgradbenostjo (prim. Goldberg 1995, Kay in Filmore 1999).
Keywords: glagol; islandščina; linguistics; lingvistika; trpnik; verb