“Dramatic”, “crazy”, and “unworthy” women - Kosi, Teja (Družboslovne razprave, 2025)
Članek s feministično-kulturolosˇke kriticˇne pozicije opisuje, analizira, reflektira in teoretizira žensko bolečino na primeru endometrioze. Zgodovinski diskurzi o endometriozi, ki so (bili) prisotni na zahodu zadnjih 2500 let, ponujajo podstat za analizo endometrioze v sodobnih druzˇbah. Z lokalno zamejeno digitalno etnografijo (33 zˇenskih pripovedi, objavljenih na spletni strani Drusˇtva za ozavesˇcˇanje o endometriozi – Endozavest med 16. 1. 2017 in 21. 4. 2023), ki jo podpirajo sekundarni viri, se predstavi in kontekstualizira tri nacˇine dojemanja in upravljanja z zˇensko bolecˇino: dramatizirane bolecˇine, dusˇevne bolezeni in »zˇenskega primanjkljaja«. Članek osvetljuje vlogo fizicˇne bolecˇine znotraj medicinskega sistema, ki s tem, ko ohranja telesa v bolecˇini, zˇenske potiska v nezazˇeljene seksualne in reproduktivne patriarhalne vloge.
Keywords: Bolečina; contemorary perceptions of femininity; endometriosis; endometrioza; female pain; medical violence; medicinsko nasilje; neželene patriarhalne vloge; sodobne percepcije ženskosti; unwanted patriarchal roles; Zaznavanje; ženska bolečina; Ženske