K teoriji prehoda med produkcijskimi načini - Kržan, Marko (Teorija in praksa, 2011)
Avtor poskuša definirati kriterije, na podlagi katerih lahko govorimo o prehodu med produkcijskimi načini. Namesto klasičnih pristopov, ki kriterije iščejo na ravni produkcijskih sil ali odnosov menjave, zavzame stališče produkcijskih odnosov, definiranih kot družbena povezava med produkcijskimi enotami. Sledeč klasični sociologiji loči med organizirano in blagovno obliko produkcijskih odnosov, nato opredeli pogoje, v katerih blagovna proizvodnja preraste v kapitalistično. Ti pogoji so izpolnjeni, ko blagovni tip povezave zajame tudi reprodukcijo in alokacijo produkcijskih pogojev. S stališča tega kriterija avtor presoja, ali je ob trenutnih spremembah na Zahodu in na Kitajskem umestno govoriti o prehodu.
Keywords: Mode of production; Produkcijski način; Produkcijski odnosi; Production relations; Capitalism; Kapitalizem; Social change; Družbene spremembe