Dr. Franc Pediček in plesna kultura Slovencev - Zagorc, Meta (Šport (Ljubljana), 2013)
Dr. Franc Pediček je v svoji tretji knjigi Pogledi na telesno vzgojo, šport in rekreacijo plesu posvetil več kot 80 strani, kar pomeni, da ga je pojav te dejavnosti izredno zanimal - tako s strani ukvarjanja mladih kot s strani njegove vpetosti v družbene in predvsem šolske tokove. S pomenom plesa se je začel ukvarjati, ko je proučeval prosti čas mladostnikov in predvsem načine razvedrila, s katerimi so se mladi v tedanjem času ukvarjali. Mnoge njegove utemeljitve iz konca šestdesetih let prejšnjega stoletja veljajo še danes.
Keywords: anthropology; antropologija; dance; education; pedagogika; pedagogy; Pediček, Franc, 1922-2008; physical culture; ples; sport; šport; telesna kultura