Pomen vzdrževanja dinamičnega ravnovesja za sonaravni razvoj - Špes, Metka (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Sonaravni razvoj pomeni predvsem iskanje in vzdrževanje ravnovesja med materialnim blagostanjem, socialno varnostjo in zdravim okoljem. Naravni ekosistemi so v evoluciji dokazali, da imajo regulatorje svojega delovanja, ki jih vzdržujejo v dinamičnem ravnovesju in jim s tem zagotavljajo preživetje tudi ob spremembah. V prispevku so predstavljeni nekateri od teh ekosistemskih mehanizmom ravnovesja, ki lahko služijo tudi kot vzorci človekovega delovanja in posegov v okolje.
Keywords: natural environment; okolje; ecology; ekologija; ekološko ravnotežje; sonaravni razvoj