Nove tehnologije in njihov vpliv na pojavnost in pregon kriminalitete - Šugman, Katja (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2013)
Prispevek obravnava učinke nekaterih sodobnih tehnologij na izvajanje in preiskovanje kaznivih dejanj, hkrati pa analizira tudi uporabo tehnologij v preventivne nadzorovalne namene, ki imajo lahko dokazne posledice v kazenskem postopku. Pozornost je namenjena tehnikam pregona kibernetske kriminalitete, preventivnim posegom, ki bo bili uvedeni zaradi 'posebnih potreb', nedoločenemu prisluškovanju, rudarjenju podatkov in uporabi t. i. zaščitnih tehnologij, ki vsa temeljito posegajo v pravico do zasebnosti. Ob širjenju možnosti, da se država zaradi uporabe teh tehnologij izogne nekaterim klasičnim varovalkam pri posegih v zasebnost, je treba poskrbeti za ravnotežje med pravicami, ki so v koliziji z dosledno sodno kontrolo teh posegov, upoštevajoč načelo sorazmernosti in z dosledno izločitvijo dokazov, ki so bili pridobljeni z morebitnim prekomernim, splošnim in preventivnim posegom.
Keywords: criminal law; kazensko pravo; kazniva dejanja; elektronski kriminal; tehnološki razvoj; nadzor