The impact of individually planned instruction on the development of self-image and verbal creativity of pupils - Jerković, Ljiljana (Sodobna pedagogika, 2024)
Članek obravnava povezane koncepte sodobnih didaktičnih paradigem, didaktičnih teorij in izobraževalnih sistemov, ki so temelj individualno načrtovanega pouka, in prepoznava tematsko sorodne postulate, ki lahko nadgradijo učinkovite strategije poučevanja. Namen te enoletne eksperimentalne in akcijske raziskave je bil ugotoviti in oceniti vpliv individualno načrtovanega pouka na razvoj samopodobe in besedne ustvarjalnosti učencev. V vzorec raziskave je bilo vključenih 150 učencev, v eksperimentalni vzorec pa 16 učencev iz eksperimentalne in 16 učencev iz kontrolne skupine. Zaradi kompleksne narave raziskave sta bila uporabljena kvalitativni in kvantitativni pristop, s čimer smo se izognili morebitnim pomanjkljivostim, ki bi nastale zaradi uporabe le enega pristopa. Po uvedbi didaktično utemeljenega individualno načrtovanega pouka so učenci iz eksperimentalne skupine pri preverjanju znanja dosegli bistveno višje rezultate kot pri začetnem preverjanju in kot učenci iz kontrolne skupine, ki niso sodelovali pri individualno načrtovanem pouku. Raziskava ponuja celostno analizo diseminacije in inovativne uporabe ustrezno preizkušenega individualno načrtovanega pouka. Poleg tega smo proučili tudi možnosti za izboljšanje učnih dosežkov, ki bi jih prineslo izvajanje tovrstnega pouka.
Keywords: action research; akcijsko raziskovanje; besedna ustvarjalnost; didactics; didaktika; lessons; pouk; samopodoba; self-image; Učitelji; verbal creativity; Vzgoja in izobraževanje