Stanje glede vzpostavitve pogojev za izvajanje in spremljanje dejavnosti na področju krožnega gospodarjenja s prostorom po izbranih državah Evropske unije - Lamovec, Peter (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2025)
Evropska unija si prizadeva za ničelno neto rast pozidanih zemljišč do leta 2050, njene članice pa so se na ambiciozen cilj odzvale zelo različno. Po poročilu Evropskega omrežja za spremljanje prostorskega razvoja iz leta 2024 nekatere države, kot sta Poljska in Češka, cilja niso opredelile, medtem ko so ga druge, na primer Nemčija in Francija, vključile v strategije, ki jih izvajajo regije ali lokalni organi. Pri izvajanju dejavnosti in uvedbi ukrepov za omejevanje širjenja pozidave se srečujejo s številnimi izzivi zaradi poenotenja terminologije, zakonodajne implementacije in načina spremljanja učinkov uvedenih ukrepov. V Sloveniji je cilj ničelne neto rasti pozidanih zemljišč vključen v strateške dokumente prostorskega razvoja in varstva okolja, vendar je potreben napredek pri izvajanju predpisov, vzpostavitvi evidenc in strokovni usklajenosti, kar je ključno za trajnostno rabo prostora in varovanje naravnih virov.
Keywords: Evropska unija; krožno gospodarjenje s prostorom; ničelna neto pozidava; pozidana zemljišča; Slovenija; zapečatena tla