Research on migration on Slovenian media - Smrdelj, Rok (Annales. Series historia et sociologia, 2021)
V članku predstavim rezultate prvega sistematičnega pregleda literature na temo migracij v slovenskih medijih z vidika hibridnega medijskega sistema. Predmet analize večine raziskav je eno od treh obdobij množičnih prihodov beguncev in migrantov v Slovenijo v letih 1992–1993, 1999–2001 in 2015–2016. Raziskave običajno tematizirajo množične medije, med katerimi prevladujejo dnevni ali tedenski časopisi, nekoliko manj pa je prisotno raziskovanje televizijskega poročanja. Družbeni mediji so v primerjavi z množičnimi mediji obravnavani redkeje. Metodološko prevladujejo pristopi, povezani z analizo diskurza in analizo okvirov. Poročanje množičnih medijev o beguncih in migrantih določa proces konstrukcije "drugega" v slovenski družbi, ki se vzpostavlja na kompleksnem prepletu nacionalističnega diskurza, varnostnega diskurza, diskurza kriminalizacije in humanitarnega diskurza. Ti diskurzi imajo v obdobju posameznih množičnih prihodov različne izrazne oblike, ki določajo pretežno ksenofobno in stereotipno negativno medijsko poročanje. Raziskave na temo družbenih medijev ugotavljajo prevlado zelo ksenofobnega in rasističnega diskurza, ki uživa tiho podporo politične elite in nastopa v funkciji legitimacije sekuritizacijskih vladnih ukrepov.
Keywords: analiza diskurza; begunci; begunske krize; crisis; družbeni mediji; hybrid media systems; mass media; migranti; migrants; množični mediji; refugees; Slovenija; social media