Program Sveta Evrope HELP v slovenskem sodstvu - Đorđević, Miodrag (Podjetje in delo, 2020)
Poudarek pri varovanju človekovih pravic ni na njihovem deklariranju v EKČP, temveč na njihovem uresničevanju in s tem učinkovitosti pravnega varstva, ki ga zagotavljajo sodišča. Zato je pomembno okrepiti znanje in poklicne veščine sodnikov. Stalno izobraževanje in usposabljanje sta namreč temeljni sodnikov poklicni standard in merilo njegovega odnosa do sodniškega poslanstva. Stalno izobraževanje sodnikov ni le pravica sodnikov, temveč tudi naša dolžnost. Po drugi strani gre tudi za pravico državljanov: do sojenja v razumnem roku, do pošteno izpeljanega postopka, do kakovostnih, vsebinsko pretehtanih in strokovno utemeljenih/obrazloženih odločb. Strokovno znanje in kakovostne sodne odločbe so namreč tisto, kar krepi integriteto sodnika, sodstva in s tem pravne države.
Keywords: človekove pravice; EKČP; ESČP; HELP (izobraževanje o človekovih pravicah za pravne strokovnjake); izobraževanje; neposredna uporaba EKČP; spletni tečaji; učinkovito pravno varstvo; usposabljanje; vezanost na ustavo in zakon