Intermediarne strukture v Sloveniji in njihova vloga pri prenosu znanja z akademskega področja znanosti v gospodarstvo - Mali, Franc (Teorija in praksa, 2008)
V Sloveniji so se v zadnjih nekaj letih izoblikovale različne posredniške strukture na področju prenosa znanja z znanstveno-raziskovalnega področja v industrijo. Zaradi raznolikosti nalog teh posredniških struktur je težko podati enoten kriterij njihovega delovanja. V prispevku skušamo natančneje raziskati probleme, ki se pojavljajo pri njihovem delovanju. Raziskava se opira na rezultate empiričnega raziskovanja, ki je bilo opravljeno v drugi polovici leta 2007. Opravili smo globinske intervjuje s petindvajsetimi vodji različnih intermediarnih organizacij. Rezultati empirične analize so pokazali velik pomen države pri spodbujanju delovanja tovrstnih struktur. Kljub nekaterim oviram pri sodelovanju raziskovalcev in akterjev iz gospodarstva je splošna ocena delovanja posredniških institucij, ki spodbujajo prenos znanja, pozitivna.
Keywords: prenos znanja; science; znanost; raziskovanje; inovacije; economy; gospodarstvo; Slovenia; Slovenija