Numerično modeliranje mešanja v posodi z Rushtonovim mešalom - Hriberšek, Matjaž (Strojniški vestnik, 2005)
Prispevek obravnava numerično modeliranje mešanja newtonske tekočine v mešalni posodi, v kateri je nameščeno turbinsko Rushtonovo mešalo. Obravnavan je ustaljeni turbulentni tokovni rezim, opisan s časovno povprečnim Navier-Stokesovim sistemom enačb. Numerično reševanje temelji na uporabi dvoenačbnega modela turbulence in metode končnih prostornin. Posebna pozornostje namenjena modeliranju vrtenja mešala ter izračunu mehanske moči za mešanje, kakor tudi nekaterim poenostavitvam, ki omogočajo hitrejši izračun zahtevnih diskretnih modelov.
Keywords: mešala Rushtonova; modeliranje numerično; tok turbulentni; razmere tokovne; mešala; numerične metode; turbulentni tok; numerično modeliranje