Specifics of the employment of higher education teachers - Tancer Verboten, Mojca (Studia Historica Slovenica, 2022)
V prispevku so na podlagi analize izbranega gradiva, ki obravnava postopek in pogoje za zaposlitev visokošolskih učiteljev v okviru različnih visokošolskih sistemov, prikazane posebnosti vezane na položaj visokošolskih učiteljev, ki jih v primeru zaposlitev delavcev v drugih dejavnostih ni zaslediti. Obravnavani so trije sklopi: pojem in položaj visokošolskih učiteljev, pogoji za zasedbo delovnih mest visokošolskih učiteljev in postopek zaposlitev visokošolskih učiteljev. Osnovna hipoteza članka je, da je potrebno pogoje in postopek za zaposlitev visokošolskih učiteljev obravnavati in interpretirati ter zakonsko ustrezno urediti glede na upoštevanje posebnosti položaja visokošolskih učiteljev, ki so zaposleni na univerzi kot instituciji, ki ima zagotovljen poseben status z institucionalno avtonomijo.
Keywords: conditions of employment; delovno pravo; employment of higher education teachers; habilitation; izvolitev v naziv; odprti karierni model; open vacancy model; pogoji za zaposlitev; Slovenija; tenure track model; visokošolski učitelji; zaposlovanje; zaprti karierni model