Génération automatique de lexemes slaves a partir de leurs racines historiques - Pognan, Patrice (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Pričujoče besedilo je plod celega zapovrstja raziskav, ki postopoma vodijo k vse boljšemu razumevanju slovanskega jezikovnega sistema, in sicer v njegovih diahronih in sinhronih razsežnostih. V prvi fazi gre za eksperimentalno raziskavo avtomatske analize češčine (sodobna medicinska, znanstvena in tehnična besedila) s pomočjo hevrističnih metod, utemeljenih na prepoznavanju jezikovnih oblik (analiza brez slovarja), ki kaže možnosti za avtomatsko tvorjenje češčine. V nadaljevanju je spoznavanje češke historične slovnice, zlasti v njeni fonološki razsežnosti, pripeljalo do določenih ključnih ugotovitev v zvezi z razvojem severozahodnih slovanskih jezikov in sistemskimi lastnostmi, po katerih se ti med seboj razlikujejo.
Keywords: analyse automatique; avtomatsko tvorjenje; génération automatique; langues slaves; langues slaves de l'Ouest; leksemi; Slavic languages; slovanski jeziki; zahodnoslovanski jeziki