Kvantitativno vzorčenje hroščev (Coleoptera) v Sloveniji - Vrezec, Al (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2007)
V prispevku je podan pregled kvantitativnih metod vzorčenja hroščev, ki so bile uporabljene v ekoloških in naravovarstvenih študijah v Sloveniji. Obravnavanih je devet metodoloških pristopov z vrednotenjem številčnosti populacij (relativna in absolutna abundanca): talne ali zemeljske pasti, mrhovinske pasti, jamske pasti, sadne drevesne pasti, vodne pasti, svetlobne pasti ter popisi s pregledovanjem hlodovine, trhline in večerni transektni popisi. Izdelane so bile referenčne tabele relativnih abundanc vrst, ki so bile določene pri izbranih metodah vzorčenja. V tabelah je podan srednji rang (Q1 - Q3) in največje dosežene abundance pri posameznih vrstah v Sloveniji. Gre za prvi primer vzpostavljanja referenčnih tabel, ki naj bi bile v pomoč pri določanju populacijskega stanja vrst na izbranih lokacijah v ekoloških in naravovarstvenih študijah po Sloveniji. Še zlasti pri ocenah pogostnosti vrst in pri določanju jedrnih oziroma donorskih populacij v prostoru. Z dodatnimi raziskavami naj bi se obstoječe referenčne tabele dopolnjevale tako pri vrednostih relativnih abundanc kot pri naboru vrst in metodologij.
Keywords: entomologija; hrošči; metode vzorčenja; referenčne vrednosti; Slovenia; Slovenija