Dystopias go global - Gómez Munoz, Pablo (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Članek obravnava trend, ki pomembno zaznamuje znanstvenofantastično filmsko produkcijo zadnjih let, in sicer izrazito zanimanje za transnacionalne interakcije in kozmopolitsko problematiko. Študija se osredotoča na distopije, ki raziskujejo transnacionalne sisteme, odgovorne za oblikovanje skrajno neenakopravnih družb, kot eno najbolj reprezentativnih skupin tega trenda. Prvi del članka ponuja pregled različnih transnacionalnih problematik, ki jih obravnavajo sodobne filmske distopije. Sledi predstavitev filma Elizij (Neill Blomkamp, 2013) kot značilnega predstavnika tega trenda. Analiza filma Elizij osvetli številne socio-ekonomske in ozemeljske procese, ki usmerjajo razvoj neoliberalne globalizacije v 21. stoletju: ekstrateritorialne operacije, inkorporacije trgov ter reorganizacija in superpozicioniranje meja. Članek zaključuje ugotovitev, da čeprav Elizij in podobni filmi na prvi pogled kritizirajo strukture in prakse, ki večini človeštva onemogočajo solidne življenjske pogoje, se prej ko slej izkaže, da ti filmi reproducirajo pogoje in hierarhične ureditve, kot so tisti, ki jih na videz zavračajo.
Keywords: dobrobit; Elysium (film); filmi; globalizacija; kozmopolizem; meje; ozemlje; trgi; znanstvena fantastika; znanstvenofantastični film