Transformative pedagogy for »education for sustainable development« competencies - Anđić, Dunja (Sodobna pedagogika, 2026)
Transformativna pedagogika v sodobnem izobraževalnem diskurzu postaja imperativ pri oblikovanju šolskih učnih načrtov, zlasti na področju izobraževanja za trajnostni razvoj (TR). Članek predstavlja raziskavo, ki je proučevala povezavo med samooceno strokovnih kompetenc učiteljev razrednega in predmetnega pouka, kompetencami TR (razmišljanje in delovanje, komunikacija in odnosi, didaktično-metodične), osebnostnimi lastnostmi (ekstravertnost, vestnost, prijetnost, čustvena stabilnost in odprtost) ter oceno njihovega usposabljanja skozi različne oblike izobraževanja: med študijem, s strokovnim razvojem in samostojnim učenjem. Raziskava je bila izvedena na vzorcu učiteljev razrednega pouka (N = 335) in učiteljev predmetnega pouka (N = 537) na Hrvaškem. Rezultati kažejo na statistično značilne razlike v kompetencah med tema dvema skupinama. Korelacijske analize so pokazale pretežno pozitivne povezave med spremenljivkami, multiregresijske analize pa so razkrile, da osebnostne lastnosti, oblike izobraževanja, strokovne kompetence in delovno mesto različno prispevajo k razvoju kompetenc učiteljev na področju TR. Ugotovitve potrjujejo več napovedovalcev razvoja učiteljevih kompetenc za izobraževanje in TR, hkrati pa poudarjajo pomen vključevanja osebnih predispozicij in nujnost vseživljenjskega strokovnega razvoja. Skratka, potrebne so nadaljnje raziskave in globlje razumevanje pogojev ter dejavnikov, ki oblikujejo učiteljeve kompetence in njegovo pripravljenost za prakse na področju TR.
Keywords: education for sustainable development; izobraževanje za trajnostni razvoj; teachers; transformative pedagogies; transformativna pedagogika; učitelji