Medčasovna analiza čezmejnih stikov prebivalcev Monoštra s sosednjo Slovenijo - Mejak, Renata (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
Med različnimi viri, ki oblikujejo podobo o Slovencih in o življenju o Sloveniji, so respondenti iz Monoštra največji pomen pripisali osebnim stikom. Število obiskov v Sloveniji (kar je povezano z neoviranim prestopanjem državne meje, z odprtjem mejnih prehodoh v Porabju in z dobrimi sosedskimi odnosi med Slovenijo in Madžarsko) iz leta v leto narašča. Hkrati se število respondentov, ki še niso obiskali Slovenije, vztrajno zmanjšuje. Večina obiskovalcev potuje v Slovenijo naključno. Med cilji potovanj prevladuje nakupovanje, obiskovanje sorodnikov, prijateljev in znancev, kakor tudi turizem. Ovire za potovanja v Slovenijo so zlasti: slabo materialno stanje, nepoznavanje jezika, slaba prometna povezanost Monoštra in Porabja s Slovenijo z javnimi prometnimi sredstvi, oddaljenost od mejnih prehodov, visoke cene v Sloveniji in pomanjkanje časa.
Keywords: Hungary; Madžarska; Porabje; Slovenci; Slovenes; narodne manjšine; etnični odnosi; obmejna območja; obmejno sodelovanje