Tourism exhibitionism of a socialist destination - Rangus, Marjetka (Teorija in praksa, 2014)
V članku avtorja predlagata nov pristop k raziskovanju političnega sistema socialistične Jugoslavijo. Uporaba interdisciplinarnih metod raziskovanja s področja turizma in političnih znanosti nam omogoča boljše razumevanje našega sedanjega in preteklega družbenega okolja v specifičnem zgodovinskem trenutku, to je v obdobju med letoma 1945 in 1991. Avtorja zagovarjata tezo, da lahko z uporabo nekaterih konceptov iz turistične sociološke teorije pojasnjujemo nekatere posebnosti jugoslovanskega socialističnega političnega sistema. V članku avtorja uporabljata turistično sociološko teorijo za pojasnjevanje pozicioniranja in lastne percepcije jugoslovanskega socialističnega samoupravnega skupščinskega sistema s strani njegovih vodilnih politikov.
Keywords: Jugoslavija; Parlamentarizem; Parliamentarism; Socialism; Socializem; Sociologija turizma; Sociology of tourism; Tourism; Turizem; Yugoslavia