A novel universal reducer integrating a planetary gear mechanism with an RCRCR spatial mechanism - Gu, Cheng (Strojniški vestnik, 2016)
Reduktorji, ki opravljajo naloge zmanjševanja vrtilne hitrosti in pretvorbe vrtilnega momenta, so pomemben podsestav sodobnih strojev. Težava pri klasičnih reduktorjih je v tem, da se ne prilagajajo spremembam kota med vhodno in izhodno gredjo. Zato se običajno vgradi par kardanskih zgibov, ki pa spremenijo razmerja med vrtenji gredi in povečajo prenosni sistem v aksialni smeri. V članku je predstavljen predlog novega mehanizma reduktorja, ki se lahko prilagaja spremembam kota med gredema. Sestavljen je iz planetnega gonila z majhno razliko v številu zob in prostorskega mehanizma RCRCR (R % tečajni par, C % cilindrični par). Mehanizmu so dodani še trije pari povezovalnih gredi za podporo in bolj homogeno porazdelitev obremenitev. Prestavno razmerje značilnega planetnega reduktorja in število prostostnih stopenj mehanizma RCRCR sta izračunana po teoriji mehanizmov.
Keywords: integracija; planetna gonila; prostorski mehanizem RCRCR; razlika nekaj zob; samoprilagajanje; univerzalni reduktorji