The development of dairying in Europe: potential evidence from food residues on ceramics - Craig, Oliver, E. (Documenta Praehistorica, 2002)
Iskanje dokazov za mlekarstvo je ključnega pomena za razumevanje razvoja in intenziviranja kmetovanja v Evropi po začetnih stopnjah udomačitve. Do nedavnega so bile raziskave na tem področju omejene na tradicionalne arheološke metode, kot je raziskovanje stilov keramike, živalskih ostankov in specialnih predmetov. Čeprav mnogo povedo, pa te metode niso mogle zagotoviti neposrednih dokazov za mlekarstvo. Razvoj biomolekularnih metod danes omogoča določevanje ostankov mlečnih produktov na keramičnih posodah. Raziskave neolitkse keramike po Evropi že potekajo. Nedvomno lahko z novimi metodami natančneje raziščemo hipoteze, kot je na primer 'sekundarna revolucija proizvodov', toda tudi tu so omejitve. Cena analiz onemogoča sistematično vzorčenje, diferencirani načini preživljanja pa bodo verjetno preprečili neposredno primerjavo vzorcev z različnih najdišč. Le če bomo vključili nove tehnike v širši okvir arheoloških raziskav, bomo lahko teorije primerno preverili. V članku razpravljamo o načinih za dosego tega cilja.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; ceramic; keramika; organski ostanki; mlekarstvo