How to remain balanced when developing a new kind of leadership - Sträng, Dan Roger (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
V članku obravnavamo proces ustvarjanja in uvajanja učinkovitega dialoga med vodjami izobraževanja in raziskovalci v sodelovalnem odnosu. Sprva je bilo mišljeno, da bi bil dialog v pomoč vodjam izobraževanja pri iskanju novih in učinkovitih načinov izboljševanja njihovega vodenja z refleksivno prakso. Ena od poti pri uresničevanju tega je bilo uvajanje mentorskega vodenja, vendar je na koncu pripeljala tudi do nezadovoljstva med zaposlenimi in spraševanja, kako se lahko vodje v izobraževanju povežejo z novo vrsto vodenja, ne da bi izgubili svojo identiteto. Refleksivna praksa lahko vodi do učenja in rasti v celotni organizaciji, toda spreminjanje organizacijske kulture je za udeležene zapleteno in zahtevno.
Keywords: collaborative dialogue; dialog; education; leadership; medosebna komunikacija; mentorji; ravnatelji; reflective practice; vodenje