Kopernik v Turjaški in Licejski knjižnici - Južnič, Stanislav (Knjižnica, 2006)
Opisani so začetki ljubljanske Turjaške knežje knjižnice. Posebej je izpostavljen najpomembnejši ljubitelj knjig med Turjačani, Volk Engelbert. Omenjeno je delovanje njegovega knjižničarja, Schönlebna. Podrobno je raziskan popis matematičnega dela knjižnice in analizirana vsebina ter pomen posameznih astronomskih knjig. Knjižnica služi kot osnova za razmišljanje o znanstvenih prepričanjih Turjačanov takoj po njihovi vrnitvi v katoliško vero in še posebej o njihovem odnosu do kopernikanizma. Orisana je usoda Turjaške knežje knjižnice. Le v posameznih primerih so podane informacije o sodobnih lastnikih nekdanjih ljubljanskih knjig. Navajamo prvovrstno odkritje druge izdaje Kopernikovih revolucij, ki jo je NUK podedoval iz nekdanje knjižnice ljubljanskih jezuitov. Zaradi napačnega vnosa v Cobiss je ta izjemni zaklad ostal skrit dosedanjim raziskovalcem.
Keywords: zasebne knjižnice; knjižnično gradivo; Turjačani; Ljubljana; zgodovinski pregledi