Spoken discourse in Alzheimer' disease - Ahmed, Samrah (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Tipična oblika Alzheimerjeve bolezni se kaže v zgodnji okvari epizodnega spomina. Raziskave kažejo, da se v začetni stopnji bolezenskega procesa pojavljajo tudi jezikovne motnje, ki jih je mogoče zaznati že v predklinični fazi, zaradi česar bi jezik lahko predstavljal pomemben diagnostični marker za to bolezen. Kljub številnim in raznolikim kliničnim oblikam te bolezni, ki so posledica atipičnih patoloških stanj v začetku obolenja, obstaja tudi manjše število bolnikov, pri katerih z napredkom bolezni počasi in postopno slabi tudi njihova jezikovna zmožnost. V prispevku ponujamo pregled raziskanih stopenj jezikovne zmogljivosti v tipičnih in atipičnih oblikah Alzheimerjeve bolezni in predstavimo vrsto nedavnih ugotovitev o spremembah jezikovne rabe pri tipični obliki te bolezni.
Keywords: Alzheimerjeva bolezen; analiza diskurza; analyse du discours; demenca; démence; govorne motnje; jezikovne motnje; maladie d'Alzheimer; troubles du discours; troubles linguistiques