Prilagajanje odmerjanja analgetikov glede na ledvično in jetrno funkcijo - Petre, Maja (Farmacevtski vestnik, 2012)
Bolečina je pogost problem pri populaciji bolnikov z ledvično ali jetrno boleznijo. Poznavanje spremenjenega metabolizma in izločanja analgetikov v tej populaciji pacientov je ključno za ustrezno lajšanje bolečine na eni strani, ter čim manj stranskih učinkov in toksičnosti na drugi strani. Določeni analgetiki lahko tudi poslabšajo že obstoječo ledvično ali jetrno bolezen. Članek govori o obvladovanju bolečine pri tej populaciji pacientov. Poudarja, kateri analgetiki se priporočajo in so varni, pri katerih analgetikih je potrebno odmerjanje prilagoditi ter pri katerih se uporaba odsvetuje.
Keywords: Administration and Dosage; Analgesics; Analgetiki; Bolečina; jetrna funkcija; ledvična funkcija; odmerjanje zdravil; Pain; Predpisovanje in doziranje; Therapy; Zdravljenje