The role of tricyclic drugs in selective triggering of mitochondrially-mediated apoptosis in neoplastic glia - Pilkington, Geoffrey J. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Naše raziskave so že pokazale, da ima triciklični antidepresiv klomipramin in vitro specifičen pro-apoptotičen učinek na humanih malignih gliomskih celicah. Učinek je odvisen od koncentracije klomipramina in ga ni opaziti na normalnih humanih astrocitih. Zdravilo sproža apoptozo tako, da deluje na mitohondrije, kjer učinkuje na dihalno verigo. Ceprav so ob naših tudi druge raziskave pokazale, da imajo različni antidepresivi (vključno s selektivnimi zaviralci ponovnega prevzema serotonina - SSRI) vpliv na apoptozopri limfomih in gliomih, je klomipramin najbolj učinkovit. Ugotavljalismo tudi pro-apoptotično aktivnost drugih tricikličnih zdravil in odkrili, da imata le dve takšni zdravili (amitriptilin in doksepin) enako ali boljšo učinkovitost kot klomipramin. Per os zaužiti zdravili klomipramin in amitriptilin se metabolizirata v desmetil klomipramin (norklomipramin) in nortriptilin. Menimo, da bi bilo potrebno testirati tumorske celice na omenjeni zdravili in na njuna metabolita. Učinkovitost obeh zdravil je namreč lahko močno zmanjšana zaradi odpornosti na zdravila (multidrug resistance), kipa je pri obeh zdravilih različna. Ugotovili smo tudi, da ima metabolit klomipramina norklomipramin slabši pro-apoptotični učinek, medtem ko ima metabolit amitriptina nortriptilin enak učinek kot amitriptin. Zaključki. Menimo, da bo potrebno v kliničnih raziskavah ugotoviti učinkovitost tricikličnih antidepresivov pri malignem gliomu, najprej kot dopolnilno zdravljenje.
Keywords: antidepresivi; Antidepresivi triciklični; Antidepressive Agents, Tricyclic; Apoptosis; Apoptoza; Brain Neoplasms; Clomipramine; drug; Drug Therapy; efficiency; Gliom; Glioma; Klomipramin; možgani; Možganske novotvorbe; novotvorbe; therapy; tumor; učinkovitost; zdravila; zdravljenje