Introduction of machine translation into audiovisual translation teaching - Orel Kos, Silvana (ELOPE (Ljubljana), 2024)
Podnaslovno prevajanje je primarna zvrst avdiovizualnega prevajanja v Sloveniji. Zaradi razmaha ustvarjanja avdiovizualnih vsebin, ki vključujejo filme in nadaljevanke v angleščini, in razvoja strojnega prevajanja se po vsem svetu večajo potrebe in možnosti za podnaslovno prevajanje. Oddelek za prevajalstvo Univerze v Ljubljani že več kot dvajset let nudi študentom magistrskega študija seminarje iz podnaslavljanja. V tem času so metode poučevanja sledile novim tehnološkim možnostim. Študentje v zadnjih letih kažejo zanimanje za vključevanje strojnega prevajanja v seminar podnaslavljanja. Članek predstavlja analizo naloge iz podnaslavljanja, v kateri so študentje popravili in uredili slovenski prevod angleških filmskih podnapisov, ki ga je ustvaril prevajalnik DeepL. Tako urejene podnapise smo primerjali s podnapisi, ki jih je druga skupina študentov ustvarila v celoti. Izsledki kažejo precejšnje razlike v multimodalnem zavedanju in nasploh kakovosti podnapisov med študenti obeh skupin.
Keywords: AVT teaching; machine translation; multimodal awarenes; multimodalno zavedanje; podnaslavljanje; popravljanje strojnih prevodov; post-editing; poučevanje avdiovizualnega prevajanja; strojno prevajanje; subtitling