Ekspertni sistem za nadzor kota upogibanja na numerično krmiljeni upogibni stiskalnici - Jovišević, Vid (Strojniški vestnik, 2005)
V prispevku je prikazan posebej razvit programski sistem, poimenovan ES-APKANT, ki omogoča večjo natančnost in boljšo kakovost postopka upogibanja pločevine ter zagotavlja doseganje zahtevanega kota upogibanja pločevine ze v prvi stopnji upogibanja. Podani so model hidravlične upogibne stiskalnice PSE 135/3000, ki je primerna za uvajanje programskega sistema, struktura krmilnega sistema stiskalnice in prikaz sistema za nadzor delovanja stiskalnice. Sistem ES-APKANT je preverjen na primeru upogibanja pločevine iz jekla C45U (Č. 1540).
Keywords: sistemi ekspertni; stiskalnice; upogibanje pločevine; krmiljenje numerično; ekspertni sistemi