Gaiman, Banks and Miéville - hybrid space and genre - Vogrinc Javoršek, Urša (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Analiza treh sodobnih britanskih romanov: Neverwhere (1996)Neila Gaimana, Transition (2009)Iaina Banksa in The City & the City (2009) chine Miévilla razkriva povezave med pripovedno in žanrsko strukturo romanov ter strukturo in mehaniko ideje prostora. Interpretacija literarnega odnosa do prostora črpa iz Foucaultove ideje heterotopij, iz rizoma Deleuza in Guattarija ter de certeaujevega odsotnega prostora. Izkaže se, da je kompleksnost žanrske identitete teh treh literarnih del neločljivo povezana s silnicami prostora, kar pa se navezuje tudi na družbeno in politično angažiranost romanov ter širši kulturni in družbeni kontekst. Ključni romani gibanja British Boom ponujajo bogat vir, s pomočjo katerega je orisan proces medsebojnega učinkovanja prostora, žanrske identitete in politične angažiranosti, ki posredno vpliva tudi na zgodbo, slog in protagoniste.
Keywords: fantastika; fantasy; genre hybridity; hibridnost žanra; political engagement; politični angažma; prostor; science fiction; space; znanstvena fantastika