Socialnopravni položaj delavcev na družinskih kmetijah - Krapež, Katarina (Delavci in delodajalci, 2012)
Primerjalna analiza socialnega položaja kmeta v Sloveniji kaže na potrebo po določenih zakonskih spremembah s ciljem večje vključenosti kmetov in njihovih družinskih članov v socialna zavarovanja. S tem ciljem bi bilo treba obravnavati družinsko kmetijo kot celoto, torej kot enoten poslovni subjekt, saj statusnopravna neurejenost namreč sili kmete k posamični obravnavi vprašanj socialno-ekonomskega statusa oseb, ki delajo na kmetiji in ne k celostni rešitvi socialnega položaj vseh, ki na kmetiji delajo.
Keywords: invalidsko zavarovanje; kmetije; kmetje; pokojninsko zavarovanje; pravni položaj; socialna varnost; zaposleni; zasebne kmetije; zdravstveno zavarovanje