Ophiostomatoid fungi (Ascomycota: Ophiostomataceae) associated with bark beetles and their possible economic impact in forests and timber production - Neve Repe, Andreja (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2010)
Ofiostomatoidne glive so komercialno in gospodarsko pomembna skupina gliv za gozdarstvo in za proizvodnjo lesa. To skupino predstavlja več rodov Ascomycetes, ki imajo veliko enakih morfoloških značilnosti, vendar različno taksonomijo in filogenijo. Več rodov ofiostomatoidnih gliv je bilo štetih kot sinonim na podlagi morfološke podobnosti, ki je rezultat prilagoditve vektorskemu raznosu. Ofiostomatoidne glive povzročajo velike gospodarske izgube v gozdarstvu in lesni proizvodnji, ker povzročajo obarvanje beljave in bolezni prevodnih elementov dreves. Nevarnost vnosa ofiostomatoidnih gliv se veča z globalno trgovino z lesom in z ohlapnimi ukrepi nadzora trgovine. Prikazana sta pregled taksonomije, ekologije, koncept asociacije (mutualizem /simbioza) in gospodarska pomembnost ofiostomatoidnih gliv.
Keywords: bolezni; disease; gozdovi; morfologija; Ofiostomatoidne glive; taksonomija