Naša žena med željo po limonini lupinici in strahom pred njo - Tivadar, Blanka (Družboslovne razprave, 2009)
V članku predstavljam analizo sprememb v diskurzih o zdravi prehrani v obdobju od 1949 do 1990 v reviji Naša žena. Glavni cilj je bil odgovoriti na tri vprašanja: kako se je spreminjala vsebina nasvetov za zdravo prehrano, kdo naj bi bil zanjo odgovoren in čemu naj bi se človek sploh zdravo prehranjeval. Vsebina nasvetov se je spreminjala, a strukturno je ostajala enaka. Zdrava prehrana je bila pojmovana predvsem kot državljanska in/ali moralna dolžnost, ki jo zase in za člane družine izpolnjuje ženska. A idealne družbe s pravilnim kuhanjem ni mogla doseči: na začetku socializma so jo pošiljali v "moderno" prihodnost, na njegovem bridkem koncu pa v idilično "predmoderno".
Keywords: hrana; kultura prehranjevanja; zdrava prehrana; zdravje; socialism; socializem; Slovenia; Slovenija; Naša žena (periodična publikacija); mass media; množični mediji