Kdaj so nastali kozolci? - Makarovič, Gorazd (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Umestitev razvoja kozolcev v okvir dejanskih zgodovinskih okoliščin pokaže, da so kozolci nastali v 16. stoletju, da so se uveljavili v 17. stoletju, da so dosegli veliko tipsko raznovrstnost, oblikovalski vrh in največjo razširjenost v 19. stoletju.
Keywords: Slovenci; Slovenes; ljudsko stavbarstvo; kozolci; stogi; ostrvi; zgodovinski pregledi; 16. stoletje; 17. stoletje