Semantičeskie i sintaksičeskie osobennosti glagolov bati se 'bojatsja' i upati (se/si) 'nadejat'sja; otvaživatsja' v slovenskom predloženii - Uhlik, Mladen (Slovenski jezik, 2017)
Prispevek skuša predstaviti skladenjske in pomenske lastnosti glagolov bati se in upati (se/si) z vidika njunih zmožnosti predmetnih dopolnil % zlasti stavčnih in nedoločniških. Nameravamo predstaviti tudi pomenske in skladenjske pogoje, ki jih usmerja vezljivost in naklonskost omenjenih glagolov. Poskusili bomo odgovoriti, kako na izbiro naklona v povedi z omenjenima glagoloma vpliva soodnos med matičnim povedkom in vsebino dopolnila. 1
Keywords: glagol; modalnost; nedoločnik; primerjalne študije; Russian; ruščina; semantics; semantika; skladnja; Slovene; slovenščina; stavčna dopolnila; syntax; verb