Limited access to information as a means of censorhip in post-communist Russia - Smaele, Hedwig de (Javnost (Ljubljana), 2004)
Članek obravnava omejen dostop do informacij v Rusiji kot obliko učinkovite cenzure. Cenzura je sicer v postkomunistični Rusiji nezakonita in zagotovljenaje pravica do informacije. V praksi pa je dostop do informacije pogosto problem tako za novinarje kot za državljane. Fraza "zaupna informacija" nadomešča nekdanji politični in ideološki nadzor. Čeprav ta vrstacenzure ni značilna le za Rusijo, se članek ukvarja z razlogi, zakaj je Rusija posebej občutljiva za tako vrsto cenzure. Pojem "informacijska kultura"označuje (ruski) odnos do informacij in distribucije informacij, ki temelji na vrednotah kolektivizma in partikularizma, ne pa individualizma in univerzalizma.
Keywords: Rusija; informiranje; svoboda informiranja; informacije; dostopnost; država; state; nadzor; cenzura