Prostovoljno množično zajemanje prostorskih podatkov - Šumrada, Radoš (Geodetski vestnik, 2013)
Uporaba množičnih virov je lahko podlaga za proces prostovoljnega uporabniškega zagotavljanja prostorskih podatkov (angl. crowdsourcing) na področju katastrov nepremičnin in v drugih zbirkah podatkov, kar lahko bistveno pospeši zajemanje in zlasti posodabljanje zbirk prostorskih podatkov. Takšen pristop hkrati opazno vpliva na kakovost uradnih podatkov o prostoru. Zato je navedeno raziskovalno področje skupaj z informacijsko tehnologijo zelo obetavno glede razvoja metodologije in gospodarnosti tovrstnih dejavnosti. Prostovoljno množično zajemanje podatkov seveda poleg strokovnih zapletov prinašacel niz organizacijskih, pravnih, ekonomskih in socialnih pomislekov, ki jih je treba primerno reševati vzporedno s hitrim tehnološkim razvojem. Mednarodno sodelovanje na področju množičnega zajemanja prostorskih podatkov formalno še ne obstaja v ustreznem obsegu. COST ICT akcija IC1203 Evropska raziskovalna mreža o uporabi množičnih virov za geografske informacije: softver in metodologije za izkoriščanje geografskih informacij iz množice (ENERGIC European Network Exploring Researchinto Geospatial Information Crowdsourcing) omogoča povezovanje in izmenjavo znanstvene metodologije ter tehnoloških rešitev na področju množičnega zajemanja podatkov iz neformalnih virov.
Keywords: akcija COST; COST action; crowdsourcing; množični viri; prostorski podatki; prostovoljno množično zajemanje; VGI; voluntary spatial data