Teoretične in eksperimentalne osnove za izdelavo mehanskih izolacijskih pen - Drev, Darko (Strojniški vestnik, 2006)
V tem prispevku obravnavamo teoretične pogoje, ki so potrebni za izdelavo stabilne mehanske izolacijske pene. Poleg tega navajamo tudi stvarne predloge za izvedbo izdelave mehanske pene in nanosa na gradbene površine. Mehanska pena se oblikuje razmeroma preprosto, zagotovljeni morajo biti samo ustrezni pogoji. Izolacijske lastnosti dajo drobno porazdeljeni zračni mehurčki v izolacijski plasti. Podobne lastnosti imajo tudi različni izdelki iz penjenega betona in penjenega polistirena, ki pa se ne izdelujejo neposredno na gradbišču, temveč v proizvodnih obratih. Glavna zamisel pri tem je nastanek porozne mehanske pene na gradbišču in nanašanje le te na gradbene površine. Pena mora biti dovolj stabilna, da se lahko nanaša na gradbene površine in se tam tudi utrdi.
Keywords: izolacijski materiali; pena; stabilnost; reološke lastnosti